| Choose Your Language |
Ancient History Art and Culture : Top 100 GK MCQ With Free Exam History SET:-9
Q41. Where is the longest corridor of the temple ?
(A) Madurai
(B) Tiruchendur
(C) Shreerangam
(D) Rameshwaram
Answer: Rameshwaram
Q42. Which king started the organization of Kumbh Fair at Allahabad ?
(A) Akabar
(B) Harshavardhana
(C) Dhruvasena Ii
(D) Narshimhvarman
Answer: Harshavardhana
Q43. Which is a treatise on the science of governance ?
(A) Kautilya’s Arthshastra
(B) Ramayana
(C) Chandrawati Ramayana
(D) Mahabharata
Answer: Kautilya’s Arthshastra
Q44. Which of the following Ancient Indian literature was a treatise on the science of governance ?
(A) Mahabharata
(B) Arthsashtra
(C) Manusmriti
(D) None of the above
Answer: Arthsashtra
Q45. Which of the following is not an important limb of Vedas ?
(A) Kalpa (Ritual)
(B) Siksha (Phonetics)
(C) Vyakarna (Grammar)
(D) Ashtadhyayi
Answer: Ashtadhyayi
Q46. Which ancient account describes the Nandas expedition over all their rival monarchs that make them powerful rulers of North India ?
(A) Brahamanas
(B) Vedas
(C) Puranas
(D) Manusmriti
Answer: Puranas
Q47. Which of the following is/are poetry and drama ?
(A) Raghuvamsa
(B) Kumarasambhava
(C) Abhijnanashakuntalam
(D) All of the above
Answer: All of the above
Q48. Which of the following is not a religious text ?
(A) Rigveda
(B) Sangam
(C) Upanishad
(D) None of the above
Answer: Sangam
Q49. Which of the following is related to Etymology ?
(A) Kalpa
(B) Shiksha
(C) Nirukta
(D) Vyakaran
Answer: Nirukta
Q50. The Virupaksha Temple was built by the
(A) Chalukyas
(B) Kakatiyas
(C) Pallavas
(D) Satavahans
Answer: Chalukyas