| Choose Your Language |
Ancient History Art and Culture : Top 100 GK MCQ With Free Exam History SET:-9
Q61. Who among the following was worshipped during Early Vedic Civilization ?
(A) Surya
(B) Indra
(C) Varuna
(D) All the above
Answer: All the above
Q62. What is the popular name of Monolithic rock shrines at Mahabalipuram ?
(A) Mathika
(B) Prasadas
(C) Rathas
(D) Gandhakuti
Answer: Rathas
Q63. Greek Roman Art has found a place in
(A) Ellora
(B) Gandhara
(C) Kalinga
(D) Bhuddhist Art
Answer: Gandhara
Q64. For which period did Harihara Raya II of Sangma dynasty ruled the Vijaynagara Empire ?
(A) 1485-1491
(B) 1446-1465
(C) 1491-1505
(D) 1377-1404
Answer: 1377-1404
Q65. Which type of pottery was most popular with the Later Vedic people ?
(A) Painted Grey Ware
(B) Black-slipped Ware
(C) Black and Red Ware
(D) Red Ware
Answer: Painted Grey Ware
Q66. All souls day is a __________ festival.
(A) Jainism
(B) Buddhism
(C) Muslim
(D) Christian
Answer: Christian
Q67. The Religious lessons of ‘Jews’ are called
(A) Gnome Collection (Sukti Sangraha)
(B) Tripitaka
(C) Musa Sanhita (Torah)
(D) Tend Alesta
Answer: Musa Sanhita (Torah)
Q68. Who among the following 8th century Sanskrit poet wrote Gandavadha which describes the exploits of Yasoverman (king of Kanyakubj) ?
(A) Vidyapati
(B) Vagabhatta
(C) Vemana
(D) Vakpati
Answer: Vakpati
Q69. Which one of the following sources states that Srinagar was built by Ashoka ?
(A) Mahavamsa
(B) Kalhana’s Rajatarangini
(C) Divyavadana
(D) Tarantha’s History of Tibet
Answer: Kalhana’s Rajatarangini
Q70. Which of the following inscriptions is found in purest Sanskrit ?
(A) Kalsi
(B) Ruminidei
(C) Junagarh
(D) Patliputra
Answer: Junagarh