| Choose Your Language |
Ancient History Art and Culture : Top 100 GK MCQ With Free Exam History SET:-9
Q81. Which one of the following pairs does not belong to the same category ?
(A) Mauryas – Brihadratha
(B) Satavahanas – Simuka
(C) Sungas – Devabhuti
(D) Kanvas – Susaraman
Answer: Satavahanas – Simuka
Q82. _________ comprises the archaeological remains of a monastic and scholastic institution
(A) Fatehpur Sikri
(B) Hill Forts of Rajasthan
(C) Nalanda
(D) Rani ki vav
Answer: Nalanda
Q83. The building of the famous Kailasa temple at Ellora was executed under the Rashtrakuta king
(A) Amoghavarsha-I
(B) Govinda-III
(C) Indra-III
(D) Krishna-I
Answer: Krishna-I
Q84. Who among the following had written the ‘Rajatarangini’ which was the metrical legendary and historical chronicle of the north-western Indian subcontinent ?
(A) Kalhana
(B) Megasthenese
(C) Al-Biruni
(D) Herodotus
Answer: Kalhana
Q85. Kalinga was situated between ?
(A) Mahanadi & Krishna
(B) Godavari & Krishna
(C) Mahanadi & Godavari
(D) Krishna & Kaveri
Answer: Mahanadi & Godavari
Q86. Kanishka ruled from ?
(A) Purushpur
(B) Prayag
(C) Indraprastha
(D) Alipur
Answer: Purushpur
Q87. Who was the first Indian astronomer to calculate the time taken by earth to orbit the sun
(A) Ved Bhatnagara
(B) Aryabhatta
(C) Bhaskaracharya
(D) Bishu devtampi
Answer: Bhaskaracharya
Q88. Odisha’s World famous Konark Sun Temple was built by
(A) Krishnadev Rai
(B) Narasimhadeva
(C) Ashoka
(D) Chandragupta
Answer: Narasimhadeva
Q89. Banabhatta, a great scholar, lived during the reign of
(A) Kanishka
(B) Ashoka
(C) Chandragupta II
(D) Harsha
Answer: Harsha
Q90. Which rulers built the Ellora temples ?
(A) Chalukya
(B) Sunga
(C) Rashtrakuta
(D) Pallava
Answer: Rashtrakuta