IndianStudentsExam.Com | Online Free Mock Test | Exams 2025

Indian Students Exam

Welcome to No. 1 Exam Portal 2025

SSC, UPSC, RRB, NDA, AFCAT, IBPS, WBCS, UPPCS, MPPSC, BPSC, CTET, TET, Job Vacancy, GK Mock

100% Free Mock Test

Instructions :- First, read the answers to the questions carefully, then click the button below to take the Exam.

Choose Your Language

Q1. What is the scientific name of the banyan tree, a large evergreen tree of Asia characterised by its trunk-like aerial roots?

(A) Ficus benghalensis
(B) Gossypium herbaceum
(C) Santalum album
(D) Ananas comosus

Answer: (A) Ficus benghalensis

Explanation: Ficus benghalensis : Family – Moraceae, Order – Rosales, Kingdom – Plantae. Gossypium herbaceum : Levant cotton, Family – Malvaceae, Order – Malvales. Santalum album : Indian Sandalwood, Family: Santalaceae, Order – Santalales. Ananas comosus : Pineapple, Family – Bromeliaceae, Order – Poales.

Q2. Match the columns.
Column-A
(Class)
Column-B
(Common name)
i. Chlorophyceaea. Brown algae
ii. Phaeophyceaeb. Green algae
iii. Rhodophyceaec. Blue-green algae
iv. Cyanophyceaed. Red algae

(A) i-b, ii-c, iii-a, iv-d
(B) i-b, ii-a, iii-d, iv-c
(C) i-d, ii-c, iii-b, iv-a
(D) i-a, ii-b, iii-c, iv-d

Answer: (B) i-b, ii-a, iii-d, iv-c

Explanation: Divisions of Algae and their Main Characteristics : Chlorophyceae (Green algae) : Major pigments – Chlorophyll, Stored Food – Starch, Example – Spirogyra. Phaeophyceae (Brown algae) : Pigment – fucoxanthin, Stored food – Mannitol, Laminarin, Example – Sargassum, Laminaria. Rhodophyceae (Red algae) : Pigment – Phycoerythrin, Stored Food – Floridean starch, Example – Gracilaria and Gelidium.

Q3. Which of the following is another name for starch found mainly in the pulp of seeds, fruits, tubers, roots and stems of plants, especially in corn, potatoes, wheat and rice?

(A) Amylum
(B) Xanthan
(C) Olestra
(D) Saponin

Answer: (A) Amylum

Explanation: Amylum – A polymeric carbohydrate consisting of numerous glucose units joined by glycosidic bonds. Olestra (Olean) – Fat substitute that doesn’t add any calories to products. Saponins – They are naturally occurring compounds that are widely distributed in all cells of legume plants. Xanthan (polysaccharide) produced from simple sugars using a fermentation process. Uses – common food additive, thickening agent, emulsifier, and stabiliser that prevents ingredients from separating.

Q4. What is the common term for Ancylostoma?

(A) Tapeworm
(B) Roundworm
(C) Filaria worm
(D) Hookworm

Answer: (D) Hookworm

Explanation: Ancylostoma is a genus of parasitic nematodes (roundworms) that primarily infect mammals. These worms are intestinal parasites and are transmitted to humans through contact with contaminated soil or sand where the larvae are present. Tapeworm : genus – Taenia, Examples – Taenia solium (pork tapeworm) and Taenia saginata (beef tapeworm). Filaria worms belong to the family Filarioidea.

Q5. Solanum lycopersicum L. is the scientific name of which of the following highly consumed vegetables?

(A) Potato
(B) Tomato
(C) Onion
(D) Garlic

Answer: (B) Tomato

Explanation: Potato – Solanum tuberosum, Onion – Allium cepa, and Garlic – Allium sativum.

Q6. What is the common name of Parthenium hysterophorus?

(A) Lemon grass
(B) Lawn grass
(C) Horse grass
(D) Carrot grass

Answer: (D) Carrot grass

Explanation: Lemon grass – Cymbopogon, Lawn Grass – Poaceae, Horsetails – Equisetum.

Q7. Oleo gum resin (Asafoetida) can be obtained from:

(A) dried latex from the tap root of ferula
(B) dried latex from the roots of mango tree
(C) dried latex from the banana leaves
(D) dried latex from the stem of ferula

Answer: (A) dried latex from the tap root of ferula

Explanation: Oleo-gum-resin (Asafoetida) can be obtained from the exudates of the roots of the Iranian endemic medicinal plant, Ferula asafoetida. It has cytotoxic, antiulcer, anti-neoplasm, anti-cancer, and anti-oxidative effects.

Q8. The scientific name for the domestic __ is Canis lupus familiaris.

(A) buffalo
(B) cat
(C) dog
(D) cow

Answer: (C) dog

Explanation: Bubalus bubalis – Buffalo, Felis catus – Cat, Bos taurus – Cow.

Q9. What is the botanical name of mango?

(A) Mangifera indica
(B) Cocos nucifera
(C) Monoon longifolium
(D) Casuarina

Answer: (A) Mangifera indica

Explanation: Botanical Names : Cocos nucifera (Coconut), Monoon longifolium (False Ashoka), Saraca asoca (Ashoka tree), Casuarina (Australian pine).

Q10. Select the INCORRECT statement with regards to vitamins.

(A) Plants can synthesise almost all vitamins.
(B) Vitamins are organic compounds.
(C) Some bacteria in the gut do not produce vitamins.
(D) Most of the vitamins cannot get synthesised in sufficient amounts in our body.

Answer: (C) Some bacteria in the gut do not produce vitamins.

Explanation: Gut bacteria helps in supplying essential nutrients, synthesising vitamin K, aiding in the digestion of cellulose. Vitamins A, D, E and K are fat-soluble and vitamins C and B (complex group vitamins) are water- soluble.

Q11. Which essential micronutrient plays a clear role in the synthesis, storage and secretion of insulin in the hexameric form as well as in the conformational integrity of insulin?

(A) Zinc
(B) Fluoride
(C) Selenium
(D) Phosphorus

Answer: (A) Zinc

Explanation: Micronutrients are vitamins and minerals needed by the body in very small amounts. Role of some micronutrients in our body : Fluoride inhibits the initiation and progression of dental caries (tooth decay) and stimulates new bone formation. Selenium (Se) plays a critical role in reproduction, thyroid hormone metabolism, DNA synthesis, and protection from oxidative damage and infection. Phosphorus is a component of bones, teeth, DNA, and RNA.

Q12. Which of the following was the first B vitamin discovered in 1897 that is essential in amino acid and carbohydrate metabolism and is active in energy production reactions?

(A) Thiamine
(B) Folate
(C) Riboflavin
(D) Biotin

Answer: (A) Thiamine

Explanation: Casimir Funk is considered as the ‘Father of vitamin therapy’. Vitamin B : B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantothenic acid), B6 (pyridoxine), B7 (biotin), B9 (folic acid), B12 (cobalamin). Fat-soluble Vitamins : A, D, E, and K. Water-Soluble Vitamins – B and C.

Q13. What is the most important health benefit of Vitamin D ?

(A) Strengthening of bones and muscles
(B) Reducing the blood pressure
(C) Elevation of heartbeat
(D) Rapid growth after teenage years

Answer: (A) Strengthening of bones and muscles

Explanation: Vitamin D (Calciferol) : Source – Oily fish, egg yolks, red meat, etc. Deficiency Diseases – Rickets. Symptoms – weak and painful bones, Deformities in teeth, Pain in the bones.

Q14. The food component present in sugar is:

(A) fats
(B) vitamins
(C) carbohydrates
(D) protein

Answer: (C) carbohydrates

Explanation: Sugar molecules found in foods and drinks. The body breaks down carbohydrates into glucose (main source of energy for the body). Source – Breads, beans, milk, popcorn, potatoes, cookies, spaghetti, soft drinks, corn, etc. Vitamins – Group of substances that are needed for normal cell function, growth, and development. Proteins are made up of amino acids.

Q15. Milk, seafood, nuts and whole grains contain high amounts of which mineral that supports bone health and our body’s repair process?

(A) Zinc
(B) Potassium
(C) Fluoride
(D) phosphorus

Answer: (D) phosphorus

Explanation: Other Minerals found in Milk : Calcium, Magnesium, Potassium, Selenium and Zinc. Vitamin C (ascorbic acid) is absent in Milk. Minerals and their sources : Iron – Spinach, dry nuts and seeds, Legumes (chickpeas and lentils). Zinc – Pumpkin seeds, Eggs, Whole Grains.

Q16. Which of the following vitamins prevents major birth defects of the brain and spine of a newborn baby?

(A) Folic acid
(B) Vitamin A
(C) Vitamin C
(D) Vitamin E

Answer: (A) Folic acid

Explanation: Folic Acid (Vitamin – B9) : It helps to prevent and cure low levels of folates. Folates play an important role in forming red blood cells and maintaining brain health. Sources – Dark green leafy vegetables, beans, peanuts, fruits, whole grains.

Q17. Carbohydrates are utilised by the human body in the form of:

(A) glucose
(B) nucleotides
(C) fibre
(D) amino acids

Answer: (A) glucose

Explanation: Glucose – The main type of sugar in the blood and is the major source of energy for the body’s cells. A nucleotide is the basic building block of nucleic acids {RNA (Ribonucleic acid) and DNA (Deoxyribonucleic acid)}. Fibre is a type of carbohydrate that the body can’t digest. Amino acids are organic compounds that contain both amino and carboxylic acid functional groups; Break down food, Grow and repair body tissue, Make hormones and brain chemicals.

Q18. What is the monomer unit of glycogen?

(A) Fructose
(B) Glucose
(C) Galactose
(D) Mannose

Answer: (B) Glucose

Explanation: Glucose (C6H12O6). Glycogen : The carbohydrates are stored in the animal body as glycogen. Also known as animal starch because its structure is similar to amylopectin and is rather more highly branched. It is present in the liver, muscles and brain. When the body needs glucose, enzymes break the glycogen down to glucose. Found in yeast and fungi. Fructose – It is a natural monosaccharide found in fruits, honey and vegetables.

Q19. Which vitamin is synthesized in the presence of sunlight in our body ?

(A) Vitamin B
(B) Vitamin C
(C) Vitamin D
(D) Vitamin A

Answer: (C) Vitamin D

Explanation: Vitamin D : Sources – sunlight, oily fish, milk. Deficiency disease – Rickets (bone become soft). Vitamin and Sources – Vitamin A : Source – Milk, butter, cheese, Cod liver oil, Green leafy vegetables. Deficiency disease – Night blindness. Vitamin B : Source – Fish Eggs, Dairy Products, Green vegetables. Deficiency diseases – Beri beri. Vitamin C : Source – Citrus (oranges, kiwi, lemon, grapefruit), Tomatoes, Strawberries. Deficiency disease – Scurvy (gums swell and bleed).

Q20. Which essential amino acid is necessary for the production of our brain’s chemical messengers including melatonin, dopamine, noradrenaline and thyroxine?

(A) Leucine
(B) Phenylalanine
(C) Tryptophan
(D) Valine

Answer: (B) Phenylalanine

Explanation: Phenylalanine is an essential amino acid to make proteins and other vital molecules such as neurotransmitters and hormones. Leucine amino acids can be used by skeletal muscle to give energy during exercise. Tryptophan is an amino acid needed for normal growth in infants and for the production and maintenance of the body’s proteins, muscles, enzymes, and neurotransmitters.

Q21. Which of the following is the correct match of column-A with column-B?
Column-A (Nutrients)Column-B (Source)
i. Protein rich food.a. Wheat
ii. Fat rich foodb. Lemon
iii. Carbohydrate rich foodc. Egg white
iv. Vitamin C rich foodd. Butter and cheese

(A) -c, ii-a, iii-b, iv-d
(B) i-c, ii-d, iii-b, iv-a
(C) i-c, ii-d, iii-a, iv-b
(D) i-d, ii-c, iii-b, iv-a

Answer: (C) i-c, ii-d, iii-a, iv-b

Explanation: Important Nutrients in Food and their functions : Carbohydrates – One of the main sources of energy for human beings. Three types of carbohydrates in food – Fiber, Sugar, and Starch. Iron – It is a constituent of our red blood cells whose function is to carry oxygen from our lungs to organs, muscles, and cells.

Q22. Vitamins and minerals are helpful for which of the following?

(A) Proper breathing
(B) Proper sweating
(C) Proper fat storage
(D) Carry out metabolic reactions in our body

Answer: (D) Carry out metabolic reactions in our body

Explanation: Vitamins and their sources : Vitamin A – Milk, egg. Vitamin D – Cheese, butter, milk. Vitamin E – Vegetable oils, lettuce, turnip leaves. Vitamin K – spinach and soybeans. Vitamin B – Seafood, milk, meat, peas. Minerals and their sources : Iron – Meat, fish, liver, eggs, turnip, germinating wheat grains and yeast. Calcium – Milk. Phosphorus – Meat, egg, fish, whole grains.

Q23. As per the dietary guidelines recommended by doctors, the RDA for cholesterol intake in healthy adults and children above four years of age is __ mg/day.

(A) 400
(B) 600
(C) 500
(D) 300

Answer: (D) 300

Explanation: Cholesterol – A waxy substance found in the blood. The body needs cholesterol to build healthy cells. It comes from two sources : The liver and foods from animals (meat, poultry and dairy products). A high level of cholesterol can develop fatty deposits in the blood vessels.

Q24. Which water-soluble vitamin found in various foods, including liver, milk, eggs and fish, helps to keep your body’s blood and nerve cells healthy?

(A) Vitamin C
(B) Vitamin B12
(C) Vitamin E
(D) Vitamin A

Answer: (B) Vitamin B12

Explanation: Vitamin B12 (cobalamin). Sources – Meat, Fish, eggs, and dairy products. It helps in forming RBC. Deficiency of this vitamin causes symptoms like tingling in the tongue, anemia, white patches on the skin, mouth ulcers and shortness of breath.

Q25. Which of the following vitamins helps to keep our skin and eyes healthy?

(A) Vitamin A
(B) Vitamin D
(C) Vitamin C
(D) Vitamin B

Answer: (A) Vitamin A

Explanation: Deficiency Diseases – Night blindness, Irregular growth of teeth.

Q26. Which among the following vitamins influences iron absorption?

(A) Vitamin B
(B) Vitamin D
(C) Vitamin C
(D) Vitamin K

Answer: (C) Vitamin C

Explanation: Vitamin C (Water soluble). Scientific name : Ascorbic acid (C6H8O6) or ascorbate. It acts as an antioxidant and helps wound healing. It also helps in the formation of collagen. It is used to purify water after it has been Iodine-treated.

Q27. Which of the following vitamins helps our body to use calcium for bones and teeth?

(A) Vitamin C
(B) Vitamin D
(C) Vitamin A
(D) Vitamin E

Answer: (B) Vitamin D

Explanation: Vitamin D (Calciferol) – It helps prevent Osteoporosis (a disease that thins and weakens the bones and makes them brittle and more likely to break). Source – Oily fish, egg yolks, red meat, etc.

Q28. Which of the following pairs of ‘mineral – source’ is correct?

I. Vitamin A – Papaya

II. Iron – Spinach

(A) Both I and II
(B) Neither I nor II
(C) Only I
(D) Only II

Answer: (A) Both I and II

Explanation: Vitamin A – Milk, Eggs, Fish, Butter, Fortified Margarine, Cheese, Green & Yellow fruits and Vegetables, etc. Vitamin E – Meats, Poultry, Eggs, Vegetable oils, Nuts, Olives, Tomatoes, etc. Zinc – Liver, Eggs, Cereals and Seafood.

Q29. Which among the following Vitamins is known as Niacin ?

(A) Vitamin B2
(B) Vitamin B1
(C) Vitamin B4
(D) Vitamin B3

Answer: (D) Vitamin B3

Explanation: Niacin is the generic name for nicotinic acid (pyridine – 3-carboxylic acid), nicotinamide (niacinamide or pyridin-3-carboxamide).

Q30. Which among the following is a fat soluble vitamin?

(A) Vitamin D
(B) Vitamin C
(C) Vitamin B2
(D) Vitamin B4

Answer: (A) Vitamin D

Explanation: Vitamin D promotes calcium absorption in the intestine and maintains adequate serum calcium and phosphate concentrations to enable normal bone mineralization and to prevent hypocalcemic tetany (involuntary contraction of muscles, leading to cramps and spasms).

Q31. Match the columns.
NutrientsExamples
a. Proteini. Calcium, Phosphorous
b. Carbohydrateii. Cholesterol
c. Fatiii. Glucose
d. Mineralsiv. Myosin

(A) a-i, b-iii, c-ii, d-iv
(B) a-iii, b-iv, c-ii, d-i
(C) a-i, b-ii, c-iii, d-iv
(D) a-iv, b-iii, c-ii, d-i

Answer: (D) a-iv, b-iii, c-ii, d-i

Explanation: a-iv, b-iii, c-ii, d-i. Carbohydrate : It consists of sugar, starch, and fiber. Two types – Simple Carbohydrates (Monosaccharides, Disaccharides, Oligosaccharides) and Complex Carbohydrate. Fat – It is a macronutrient essential for energy storage, insulation, and the absorption of certain vitamins.

Q32. Match Column-A with Column-B.
Column-A (Vitamin)Alternative Name
i. Vitamin Aa. Ascorbic
ii. Vitamin B12b. Retinol
iii. Vitamin Cc. Cobalamin
iv. Vitamin Dd. Ergocalciferol

(A) i-b, ii-a, iii-c, iv-d
(B) i-a, ii-b, iii-c, iv-d
(C) i-b, ii-c, iii,-a, iv-d
(D) i-c, ii-b, iii-d, iv-a

Answer: (C) i-b, ii-c, iii,-a, iv-d

Explanation: i-b, ii-c, iii,-a, iv-d.

Q33. Which of the following statements is correct?

I. The nutrition requirements of adolescents are higher than adults.

II. Adolescents are generally grouped in the age group of 10 to 19 years.

(A) Only II
(B) Both I and II
(C) Neither I nor II
(D) Only I

Answer: (B) Both I and II

Explanation: Adolescence is the period of transition between childhood and adulthood and is a crucial developmental stage for our mental well-being.

Q34. Which of the following pairs (type of nutrient – nutrient) is correct ?

I. Macronutrient – Iron

II. Micronutrient – Calcium

(A) Only I
(B) Both I and II
(C) Neither I nor II
(D) Only II

Answer: (D) Only II

Explanation: Macronutrients : Carbohydrates, Fats, calcium and Proteins. Micronutrients : Boron (B), Chlorine (CI), Copper (Cu), Iron (Fe), Manganese (Mn), Molybdenum (Mo), Zinc (Zn) and Nickel (Ni). Calcium is the most abundant mineral in the body with 99% found in teeth and bone.

Q35. Nuts, vegetable oil and fish are rich sources of__________.

(A) Omega-3
(B) carbohydrates
(C) minerals
(D) vitamins

Answer: (A) Omega-3

Explanation: Most common forms of carbohydrates are sugars, fibers and starches. Minerals which are essential for health : iron, calcium, magnesium, zinc, potassium etc.

Q36. Which of the following pairs of minerals – need is correct?

I. Iron – formation of hemoglobin

II. Sodium – proper functioning of thyroid

(A) Neither I nor II
(B) Only II
(C) Both I and II
(D) Only I

Answer: (D) Only I

Explanation: Iodine is needed to make a hormone called thyroxine. Biological Importance of Sodium : For the generation of nerve impulses, For maintenance of electrolyte balance and fluid balance, For heart activities and certain metabolic functions.

Q37. Which of the following vitamins is absent in eggs ?

(A) Vitamin B
(B) Vitamin A
(C) Vitamin C
(D) Vitamin K

Answer: (C) Vitamin C

Explanation: Vitamin C (ascorbic acid) is found in citrus fruit (oranges), peppers, strawberries, blackcurrants, broccoli, brussels sprouts, potatoes etc.

Q38. Which amino acid is essential for healthy skin and teeth, as it is a component of tooth enamel, collagen and elastin?

(A) Leucine
(B) Arginine
(C) Phenylalanine
(D) Threonine

Answer: (D) Threonine

Explanation: Threonine used in the biosynthesis of proteins. Leucine is an essential amino acid for protein synthesis. Arginine is used for the treatment of heart and blood vessel conditions including congestive heart failure (CHF), chest pain, high blood pressure, etc. Phenylalanine is used for a disorder that causes white patches to develop on the skin (vitiligo).

Q39. Which of the following is a micronutrient, and plays a role in cell division, cell growth, wound healing and the breakdown of carbohydrates?

(A) Fe
(B) Zn
(C) Cu
(D) Ca

Answer: (B) Zn

Explanation: Functions of Macronutrients in Plants : Nitrogen (required in large amounts, taken in the form of ions, required for the division of cells), Phosphorus (a constituent of cell membranes), Magnesium (involved in the activation of enzymes in respiration and photosynthesis and helps in the synthesis of DNA and RNA), Sulfur (an important constituent of amino acids, coenzymes, and vitamins), Potassium (required for the opening and closing of stomata).

Q40. Which vitamins are present in Milk?

(A) A, C and D
(B) C, D and E
(C) C, K and D
(D) A, B and D

Answer: (D) A, B and D

Explanation: Vitamin A, B and D. Milk is a good source of thiamine, riboflavin and cobalamin. It contains the fat soluble vitamins A, D, E, and K.

Q41. Match column A With column B.
Column – A (Vitamin)Column – B (Source)
i. Vitamin Aa. Carrot, mango, papaya
ii. Vitamin Bb. Whole grain bread and nuts
iii. Vitamin Cc. Citrus fruits, red and green pepper
iv. Vitamin Dd. Egg yolk, soya product

(A) i-b, ii-a, iii-c, iv-d
(B) i-c, ii-b, iii-d, iv-a
(C) i-b, ii-c, iii-a, iv-d
(D) i-a, ii-b, iii-c, iv-d

Answer: (D) i-a, ii-b, iii-c, iv-d

Explanation: i – a , ii – b , iii – c , iv – d.

Q42. What components are often called the building blocks of the body that play a vital role in helping to repair and strengthen muscle tissues after exercise?

(A) Proteins
(B) Micronutrients
(C) Fats
(D) Carbohydrates

Answer: (A) Proteins

Explanation: Three important building blocks of the body are amino acids, lipids, and nucleotides. Uses : development of muscles and organs, production of hormones and antibodies, storage of fat, and production of energy.

Q43. Which is a major essential lipophilic (fat-soluble) vitamin required for the protection of cell membranes and the formation of red blood cells (RBCs)?

(A) Vitamin A
(B) Vitamin C
(C) Vitamin E
(D) Vitamin D

Answer: (C) Vitamin E

Explanation: Vitamin E (Tocopherol) is a nutrient that’s important to vision, reproduction, and the health of blood, brain and skin.

Q44. A typical adult human body contains about __ of magnesium.

(A) 20 g
(B) 10 g
(C) 15 g
(D) 25 g

Answer: (D) 25 g

Explanation: Magnesium is required for the proper growth and maintenance of bones. Magnesium helps keep blood pressure normal, bones strong, and the heart rhythm steady.

Q45. Starch and sugar in our food are forms of _.

(A) Carbohydrate
(B) fat
(C) Vitamins
(D) Protein

Answer: (A) Carbohydrate

Explanation: Carbohydrates are the main source of energy for the body. They are sugars, starches and dietary fibers that are found in plant foods and dairy products.

Q46. When the breakdown of food (glucose) occurs without the use of oxygen, it is called:

(A) aerobic respiration
(B) anaerobic respiration
(C) capillary respiration
(D) cellular respiration

Answer: (B) anaerobic respiration

Explanation: Aerobic respiration – The process by which organisms use oxygen to turn fuel, such as fats and sugars, into chemical energy. Cellular respiration – The process by which organisms combine oxygen with foodstuff molecules. Capillary respiration – Blood from the heart flows through these capillaries and collects oxygen from the alveoli.

Q47. Which organism among the following breaks down the food material outside the body and then absorbs it?

(A) Ticks
(B) Leeches
(C) Yeast
(D) Lice

Answer: (C) Yeast

Explanation: Mushroom, Yeast, and Bread mould are saprophytic. They break down food outside the body and absorb the simpler digested particles.

Q48. From which of the following sources does the brain get energy?

(A) Nucleic acids
(B) Fatty acids
(C) Amino acids
(D) Glucose

Answer: (D) Glucose

Explanation: Glucose is oxidised through glycolysis and oxidative phosphorylation to produce ATP by mitochondria .

Q49. Which natural bioactive water-soluble phenolic compound is present in Fruits, vegetables and grains with red, purple, blue or black hues?

(A) Coumarins
(B) Anthocyanins
(C) Quercetin
(D) Naringenin

Answer: (B) Anthocyanins

Explanation: Anthocyanin (Pigment found in plants). They’re part of a larger category of plant-based chemicals called flavonoids. Foods with high anthocyanin : Fruits – Pomegranates, Black plums, Cherries, black and red grapes etc; Vegetables – Red cabbage, Red onions, Purple corn etc; Legumes and Rice – Black rice, Black beans etc. Coumarins – colourless crystalline solid, sweet odor, bitter taste. Quercetin – bitter flavor, used in dietary supplements, beverages and foods. Naringenin – Anti-obesity, anti-diabetic flavonoid.

Q50. Which of the following nutrients is available mainly in apples?

(A) Co
(B) Na
(C) K
(D) S

Answer: (C) K

Explanation: K (Potassium). Potassium-rich fruits and vegetables : Bananas, oranges, cantaloupe, apricots, grapefruit (some dried fruits, such as prunes, raisins, and dates, are also high in potassium). Malic acid : Found primarily in apples. It is a dicarboxylic acid that is also present in grapes, wine and rhubarb.

Scroll to Top