| Choose Your Language | 
Deccan Dynasties and Sangam Dynasty : Top 100 GK MCQ With Free Exam History SET:-10
Q41. Who were the patrons of Sangama Literature ?
(A) Solankis
(B) Nayakas
(C) Pandyas
(D) Chandellas
Answer: Pandyas
Q42. Which one of the following Chola Kings conquered Ceylon (Singhal) first ?
(A) Rajaraja – I
(B) Aditya – I 
(C) Vijayalya
(D) Rajendra Chola
Answer: Rajaraja – I
Q43. The most distinguished ruler of the Chalukyan dynasty was
(A) Vikrarnaditya VI
(B) Pulakesin II
(C) Jayasimha II
(D) Somesvara II
Answer: Pulakesin II
Q44. Which of the following is one of the greatest classics of the Sangam literature ?
(A) Pattuppattu
(B) Kural
(C) Tikappiyam
(D) Silapadikaram or Manimekalai
Answer: Silapadikaram or Manimekalai
Q45. Which of the following is not true about Ajanta Caves ?
(A) They are decorated with Buddhist Art
(B) They are in Maharashtra
(C) They depict the techniques used in Ancient India
(D) They do not contain paintings of flora and fauna
Answer: They depict the techniques used in Ancient India
Q46. Which of the following was the early capital of the Rashtrakutas ?
(A) Ajanta
(B) Ellora
(C) Sopara
(D) Vatapi
Answer: Ellora
Q47. Pulakesin-II was the greatest ruler of the
(A) Chalukyas Kalyani
(B) Pallavas of Kanchi
(C) Cholas of Tamil Nadu
(D) Chalukyas of Badami
Answer: Chalukyas of Badami
Q48. What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar Primarily famous for ?
(A) Excellent quality steel
(B) Statue of Buddha on top
(C) Proverbial height
(D) Skilful stone cutting
Answer: Excellent quality steel
Q49. The Rashtrakuta kingdom was founded by
(A) Indra III
(B) Danti Durga (Danti Varman)
(C) Amoghavarsh
(D) Govinda III
Answer: Danti Durga (Danti Varman)
Q50. The school of Indian art which is also known as the Greek-Roman-Buddhist art is the__________school
(A) Gandhar
(B) Mauryan
(C) Shunga
(D) Gupta
Answer: Gandhar