IndianStudentsExam.Com | Online Free Mock Test | Exams 2025

Indian Students Exam

Welcome to No. 1 Exam Portal 2025

SSC, UPSC, RRB, NDA, AFCAT, IBPS, WBCS, UPPCS, MPPSC, BPSC, CTET, TET, Job Vacancy, GK Mock

100% Free Mock Test

Welcome to General Studies Online Free Mock Test. Coverage of All PYQs from Latest Exams of UPSC Pre | State PSCs | CDS | NDA | CAPF | SSC CGL | CHSL | CPO | MTS | Railway | All Others Exams.

General Studies Mock Test | Dance | 100+ MCQs Mock Test | Dance | 100+ MCQs
General Studies Mock Test | Dance | 100+ MCQs

Importance of Dance in Competitive Exams

Dance is a highly significant chapter for both government and private job exams. Below are some important multiple-choice questions (MCQs) that have appeared in various competitive exams.

The MCQs provided here cover all the Previous Year Questions (PYQs) from the latest exams, including: UPSC Prelims, State PSCs, CDS, NDA, CAPF, SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, Railway Exams, And many other competitive exams

These questions are crucial for exam preparation, ensuring comprehensive coverage of important topics related to dance.

First in India/World Click Now

Dance | Some Importance MCQs
  1. ________ dance, performed by Buddhists to ward off evil spirits, is a dance form of Himachal Pradesh.
    (a) Chham
    (b) Natya
    (c) Dham
    (d) Gogra
    Answer: (a) Chham
  2. ‘Thoda’ a sport dance belongs to which of the following states?
    (a) Sikkim
    (b) Andhra Pradesh
    (c) Haryana
    (d) Himachal Pradesh
    Answer: (d) Himachal Pradesh
  3. _______ is a group folk dance of Sikkim performed in honour of Mount Khangchendzonga, the guardian deity of the Sikkimese people.
    (a) Zo-Mal-Lok
    (b) Tendong Lo Rum Faat
    (c) Chu-Faat
    (d) Kinchum-Chu-Bomsa
    Answer: (c) Chu-Faat
  4. _______ is the traditional musical instrument of the Limboo community of Sikkim.
    (a) Chyap-Brung
    (b) Jeurum Silly
    (c) Naumati
    (d) Chutkay
    Answer: (a) Chyap-Brung
  5. Poush Mela displays local artisans displaying folk dances, music, food, and culture of____.
    (a) Gujarat
    (b) West Bengal
    (c) Rajasthan
    (d) Uttarakhand
    Answer: (b) West Bengal
  6. “Viyahula Giddha” is a popular folk dance performed during marriages in which Indian state?
    (a) Odisha
    (b) Gujarat
    (c) Punjab
    (d) Jharkhand
    Answer: (c) Punjab
  7. ‘Kandyan Dance’ is the common dance of which country?
    (a) India
    (b) Bhutan
    (c) Sri Lanka
    (d) Nepal
    Answer: (c) Sri Lanka
  8. Which tribe of Pakistan performs a traditional dance form called ‘Waziri Dance’?
    a) Sindhi
    (b) Baloch
    (c) Pashtun
    (d) Brahuis
    Answer: (c) Pashtun
  9. Bhavai is a traditional dance form of which Indian state?
    (a) Gujarat
    (b) Bihar
    (c) Punjab
    (d) Maharashtra
    Answer: (a) Gujarat
  10. Which of the following art forms of Kerala is in UNESCO’s list of the Intangible Cultural Heritage of Humanity?
    (a) Theyyam
    (b) Kutiyattam
    (c) Chakyar Koothu
    (d) Thiruvathirakali
    Answer: (b) Kutiyattam
  11. ‘Ottamthullal’ is a traditional dance form that is popular in which Indian state?
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Karnataka
    (c) Kerala
    (d) Tamil Nadu
    Answer: (c) Kerala.
  12. The traditional folk dance ‘Gotipua’ belongs to which Indian state?
    (a) West Bengal
    (b) Odisha
    (c) Bihar
    (d) Chhattisgarh
    Answer: (b) Odisha
  13. Who amongst the following established an institution named ‘Kalashram’ for imparting training in dance and associated disciplines?
    (a) Shambhu Maharaj
    (b) Pandit Birju Maharaj
    (c) Sitara Devi
    (d) Lachhu Maharaj
    Answer: (b) Pandit Birju Maharaj
  14. The famous dancer Chemancheri Kunhiraman Nair is associated with which of the following dance forms?
    (a) Sattriya
    (b) Mohiniyattam
    (c) Kathakali
    (d) Manipuri
    Answer: (c) Kathakali
  15. Jhijhia dance originated in which Indian state?
    (a) Bihar
    (b) West Bengal
    (c) Rajasthan
    (d) Gujarat
    Answer: (a) Bihar
  16. Which of the following is a dance form from Karnataka?
    (a) Rouf
    (b) Karma
    (c) Lava
    (d) Bayalata
    Answer: (d) Bayalata
  17. Which of the following is a dance form from Rajasthan?
    (a) Jhulan
    (b) Kumi
    (c) Dappu
    (d) Maruni
    Answer: (a) Jhulan
  18. he dance form ‘Dandiya’ is synonymous with which festival?
    (a) Bihu
    (b) Navratri
    (c) Onam
    (d) Ganesh Chaturthi
    Answer: (b) Navratri
  19. The _________ dance is performed by the shepherd community of Goa during Navratri.
    (a) Lava
    (b) Dhangar
    (c) Fugdi
    (d) Kolkali
    Answer: (b) Dhangar
  20. Karma is a dance form from which of the following states?
    (a) Jharkhand
    (b) Rajasthan
    (c) Gujarat
    (d) Maharashtra
    Answer: (a) Jharkhand
Subject Wise General Studies Mock Test- Click Here
 Daily Current Affairs With MCQs- Click Here
File Details:
Dance General Studies Mock Test
File Format: PDF
No. of Pages: 4
File Size: 175 KB
Click Here to Download

Scroll to Top